Satelliittipuhelimen käyttökokemuksia

Jos haluat tietää kilpailijoistasi jotain, soita heille ja kysy mitä kuuluu. Parhaassa tapauksessa lähdet vielä kyläänkin.

Aivomyrskyjen täytteinen kesä 2015 oli loppumaisillaan. Yritys oli perustettu ja tuleva syksy kiilsi jo mielessä.

Kaikki tekemämme suunnitelmat perustuivat siihen olettamukseen, että Tekes haluaisi antaa rahaa syötävien hyönteislajien kasvatuspilointia varten Luonnonvarakeskuksen Seinäjoen yksikölle vuoden loppuun mennessä. Ja luottamukseen siitä, että me pääsisimme kyseiseen hankkeeseen mukaan ja sen pääkoordinaattoreiksi.

Strategiamme oli hyvin yksinkertainen. Paremmasta ei yksinkertaisesti tiedetty. Tiedolla, taidolla tai todellisuudella ei ollut merkitystä. Finsectiä johdettiin sokealla uskolla, toivolla ja rakkaudella kohti hyönteisfantasioitamme.

Järjenjuoksumme oli tässä vaiheessa alkanut myös toistaa itseään häiritsevästi. Samoja ajatusratoja kelattiin läpi yhä uudestaan ja uudestaan. Turhauttavaan spekulointiin hyönteistalouden kehityksestä ja meidän osuudestamme siinä käytettiin valtavasti aikaa ilman, että mitään konkreettista ”ahaa” elämystä saatiin aikaiseksi.

Aivomoottoreihimme oli alkanut kehittyä tahmeaa karstaa. Se täytyisi räjäyttää pois mahdollisimman nopeasti. Olisi lähdettävä merten taakse oppia keräämään!

Kuvankaappaus 2016-5-29 kello 16.03.30
Finsectin ”hyönteisreissu”, kesä 2015

Olimme iloksemme saaneet tutustua viimeisen puolen vuoden aikana useimpiin Suomessa toimiviin hyönteisyrittäjiin tai siitä haaveileviin hippeihin ja visionääreihin. Mestariksi voi oppia kuitenkin vain mestarin opissa ja valitsemamme alan mestarit asuivat ranskaa puhuvissa sivistysvaltioissa.

Lähetimme järkyttävän määrän sähköposteja eri hyönteisyrittäjille Ranskaan, Belgiaan ja Hollantiin ja pyysimme heiltä puheille pääsyä. Kerroimme olevamme pieni suomalainen yritys, joka haluaisi tuoda syötävien hyönteisten kasvatuksen ja käytön Pohjois-Eurooppaan. Pienoiseksi yllätykseksemme saimme mitä lämpimimmän vastaanoton. Jopa itse herra Arnold van Huis, Wageningenin yliopiston entomologian professori ja jokaisen hyönteisistä kiinnostuneen raamatun tekstin pääkirjoittaja, kehotti meitä hyppäämään lähimpään mahdolliseen kulkuneuvoon ja tulemaan viivana tapaamiseen. Niimpä pakkasimme keikkalaukkumme ja lähdimme reissuun.

20150811_094307
Kohti aurinkoa

Matka ilman pieniä kömmähdyksiä olisi teeskentelyä. Matkamme alkoikin Brysselin lentoaseman henkilökunnan lakolla. Tämä aiheutti yhden päivän pysähdyksen Kööpenhaminassa ilman ennakkovaroitusta. Hotel Danin henkilökunnan ystävällisellä avustuksella saimme kuitenkin siirrettyä kaikki ensimmäisen päivän tapaamisajat Brysselissä päivällä eteenpäin.

Extempore yöpyminen Kööpenhaminassa mahdollisti lisäksi esimerkiksi piipahtamisen maailman huippuravintola Nomassa. Tai ainakin sen ulkopuolella. Ravintola oli näet jo kiinni saavuttuamme sinne vasta keskiyön tienoilla Kööpenhaminan kaupungin sähköpyörillä.

Onneksemme maailman ystävällisin iltasiivoja Peter kuitenkin tarjoutui ohjaamaan käyntikorttimme Noman pääkeittiömestarille, joka on hänkin erittäin ahkerasti pyrkinyt tuomaan syötäviä hyönteisiä tiedostavien herkkusuiden ulottuville jo useamman vuoden ajan.

Finsect excu B&H 036
Sami, Lauri ja ymmärtäväinen Peter

Päästyämme vihdoin Brysseliin, keskustasta ennakkoon varaamaamme hotelli osoittautui hylätyksi parturikiinteistöksi. Meitä oli vedetty oikein kunnolla nenästä. Vasta pikaisen rikosilmoituksen tekemisen jälkeen paikallisessa poliisitalossa pääsimme syöksymään hikisinä tapaamisiimme ja kohti uusia ystävyyssuhteita.

20150811_141601
Little Foods :in sirkkakasvattamolla
20150811_143459
BIIF :issä Belgialaisia hyönteistuottajia tapaamassa
20150811_182812
IPIFF :issä EU lobbareita tapaamassa
20150812_120925
Láir du Temps ja GreenKow. Sami joutui meditoimaan, koska uutta tietoa tuli niin paljon
20150813_120557
Wageningenin yliopiston hyönteistutkimus laitoksella
20150813_192332 (1)
Tavattiin erilaisia hyönteiskokkeja (esim. Daisy), joka opetti Samia kokkaamaan jauhomato sushia
20150814_130210
Päästiin toimimaan myös ”hyönteiskuriireina”. Hollantilaiset tuottajat Kreca ja DeliBugs testasivat suomalaisten kisällien kuntoa kuljetuttamalla kuivattuja kotisirkkoja asiakkailleen yhden päivän ajan meidän avustuksellamme. Ja nehän kulki.
20150814_160821
Hymyä ja hyviä vitseitä todellisten hyönteispioneerien kanssa

Reissu oli kaikin puolin onnistunut! Vaikka päivät venyivät pitkiksi ja välimatkat eri kohteiden välillä olivat pitkiä, ilo pysyi yllä. Matkan aikana syötiin myös ennätysmäärä mitä erilaisimpia hyönteistuotteita koemielessä ja tulevaa omaa tuotekehitystä silmällä pitäen.

20150813_153707 (3)20150814_120026 (1)20150812_115506 (1)

Matkan päätös ilman kunnon loppurysäystä olisi rienausta. Saavuttuamme takaisin Suomeen löysimmekin itsemme heti Ilkka-lehden etusivulta. Seinäjoen herrat olivat opintoretkemme aikana päättäneet puhaltaa isolla torvella suomalaisen hyönteistalouden alkaneeksi.

Väsyneinä, mutta onnellisina saimme myös muistella matkamme vaiheita Iltalehden erikoishaastattelussa.

Kuvankaappaus 2016-5-29 kello 23.23.58wp_ss_20160529_0003

Lehtijutuista poikineista kommenteista saimme paljon hyvää materiaalia tuleviin markkinointitempauksiimme. Hauskaa oli!

Kuvankaappaus 2016-5-29 kello 23.44.15

 

Näin olimme käyneet kuun toisella puolella ja palanneet vahingoittumattomana, mutta sitäkin viisaampina takaisin. Nyt olisi hyvä jatkaa kohti syksyä ja Seinäjoen tasankoja.

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s