Kun Sami kuntoutuskotiin muutti

”Kasvu maksaa viattomuutesi, illuusiosi ja varmuutesi” – Psykoterapeutti Sheldon Kopp

”Toistakaa perässä: teistä tulee maailman paras hyönteisyritys”. Näiden sanojen siivittämänä Fazerin portfolio manager Antti Kuisma saattoi Finsectin osakkaat ulos toimistostaan eräänä perjantaiaamuna 9.10.2015.

Innostavan tapaamisen jälkeen Sami ja Lauri lähtivät ajamaan kohti Seinäjokea. Sami muuttaisi Seinäjoelle tänä yönä. Lauri tulisi perässä heti tammikuussa.

Finsectissä oli nyt selkeä työnjako. Sami ja Lauri vastaisivat hyönteisten alkutuotannosta Seinäjoella ja muut osakkaat tuotekehittelystä ja myynnistä Helsingissä. 99 prosenttia käytännön toteutuksesta oli arvailun ja spekuloinnin varassa. Toivottiin parasta ja oltiin valmiita muokkautumaan eri tilanteisiin mahdollisimman joustavasti.

Kuvankaappaus 2016-6-2 kello 20.06.30
Tämän kaltaisia ”suunnitelmia” kiva tehdä esimerkiksi klo 06.30 Helsingistä Seinäjoelle lähtevässä aamujunassa viikonloppujen jälkeen 

 

Muuttokuorma oli vaatimaton. Pari kassillista vaatteita, kokoon taitettava kenkälaatikko ja yksi, vielä kehystämätön, Edouard Manetin taulu. Materiaalisen mammonan sijaan pieni Peugeot 108 olikin lastattu pääosin innostuksella, hurmiolla ja vielä toteuttamattomilla toiveille. Jännittävä seikkailu olisi alussa ja nyt ruvettaisiin tosissaan hommiin!

Kello oli 23.30, kun pojat saapuivat Seinäjoen keskustaan. Alkoi Samin tulevan asunnon metsästys.

Edes takas kaupunkia rällätessämme Samin sydämeen alkoi kaivertua hetki hetkeltä yhä syvenevä lovi. Nokian navigaattori väitti sitkeästi, että määränpäämme olisi erään kuntoutuskodin pihassa. Kävimmekin pari kertaa kyseisen palvelutalon fasadia ihmettelemässä, mutta lähdimme aina naureskelle pois. Eihän voinut olla totta, että Sami olisi hätäpäissään vuokrannut itselleen punkan veteraanitalosta? Hiki virtasi. Navigaattori pysyi viileänä.

Lopulta totesimme, että kyllä, Samista olisi toden totta tulossa tuntematon potilas. Vaikka vuokrasopimusta sähköpostin välityksellä Helsingistä käsin kirjoittaessaan Samilla oli ollutkin jonkinlainen käsitys asunnon luonteesta, ihan tälläistä ei oltu odotettu.

Kantaessamme muutokuormaa sisään kävelykeppien täytteisillä käytävillä totesimme ylpeyden käyneen heti lankeemuksen edellä. Laurin nauru kiiri pitkin seesteistä syysyötä.

wp_ss_20160602_0001
Kuntoutuskeskus Kivipuro osoittautui lopulta hauskaksi kokemukseksi. Sopivan rauhallinen tila toipua raskaista työpäivistä. Kiitos ymmärryksestä!

Ensimmäisten viikkojen aikana Seinäjoella laitettiin tuulemaan. Sami pääsi nopeasti tutustumaan Seinäjoen seudun yritys-ja tutkijatoimintaan ja etsimään parhaita kontakteja. Samia myös muun muassa ”roastattiin”, eli ruoskittiin asiantuntijoiden voimin heti alusta pitäen.

Kuvankaappaus 2016-6-2 kello 13.51.06

Finsectin Seinäjoen konttori löytyi AB Seinäjoen hulppeista kahdeksannen kerroksen loft-tiloista. Olo oli kuin herran kukkarossa. Kahvi porisi, puhelimet kävivät kuumina ja tietokoneet rytkyttivät komiaa sähkölaskua kiinteistön omistajalle. Ilmassa oli suuren yritysjuhlan tuntua.

Samassa konttorissa Sami pääsi myös tutustumaan korvaamattomiksi hengen lähettiläisiksi osoittautuneisiin Maria Suomelaan, Ari Sivulaan ja Jenni Koskeen.

Marialta, yhdeltä maailman avuliaisimmista ihmisistä, Sami oppi itsehillinnän saloja. Arilta, kultasormelta ja rahoituksen keräämisen maailmanmestarilta, Sami oppi rahan merkityksen. Ja Jennin, maatilallisten pyhän tulkin, avulla Sami oppi vihdoin puhumaan oikeista asioista.

harakiri-6_1Op1bVwVNgDWey-nHnCg
AB Seinäjoen opetusmetodi numero 47. Opi tai lähde takaisin Helsinkiin

Uusien taitojen keräämisen lisäksi Sami aloitti heti myös hyönteisistä kiinnostuneiden Seinäjoen Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden etsimisen.

Tarkoituksenamme oli saada mahdollisimman paljon päteviä opiskelijoita tekemään opinnäytetöitään Finsectin yritystoiminnan edistämiseksi ja mahdollisesti löytää myös uusia, ammattitaitoisia, osakkaita yritykseemme. Tämä työ alkoikin kantaa hedelmää keväällä 2016.

IMG_1870[1] (1)
Sami messuaa hyönteisten hyödyistä
Sami yritti myös löytää vastaperustetusta Seinäjoen vastaanottokeskuksesta maahanmuuttajataustaisia hyönteisalan experttejä Finsectiin asiantuntijatehtäviin. Tätä työtä jatketaan edelleen, koska kyseinen idea on yksinkertaisesti niin perhanan hyvä.

Lisäksi ensimmäiset viikot Seinäjoella kuluivat tanskalaisen työharjoittelija Tiinen maanittelusta Seinäjoelle Finsectin palvelukseen, sekä Helsinkiläisen Saara-Marian (aka. Sassun) asunnon ja pro gradu- tutkielma aiheen järjestämisessä. Sassu saatiin lopulta Seinäjoelle ja hänestä tulikin korvaamaton apu Finsectille jatkossa.

Yksi kiihkeimmistä alkutalven näytöksistä käytiin kuitenkin 23.10.2015 pidetyn, Suomen ensimmäisen hyönteistalouden tutkija-ja toimijatapaamisen, esijärjestelyissä ja itse toteutuksessa.

Kuvankaappaus 2016-6-2 kello 19.23.00

Se saikin paljon mediahuomiota ja hyönteiset saatiin seminaarin avulla yhä näkyvimmin esille Etelä-Pohjanmaalla.

Tapahtuman aikana Sami pääsi myös ensimäistä kertaa elämässään radioon hyönteisistä ja Finsectistä puhumaan YLE:n haastattelemana.

Samin yleistietoon oli kuitenkin valitettavasti sinä aamuna eksynyt valtava tulppa, jonka takia Sami luuli aluksi menevänsä lehtihaastatteluun. Yllätys olikin suuri, kun luurit lyötiin studiossa päähän ja live lähetys alkoi.

Hiukan epäselvä ja jännittynyt möngerrys liikkui pitkin radioaaltoja ja tähän päivään saakka Sami onkin järjestelmällisesti kieltäytynyt kyseistä nauhoitusta kuuntelemasta.

Lauri sai taas aihetta kunnon nauruille.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s